Overigen

Published on september 19th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

‘Kaapverdië’s meest geliefde zoon’ exclusief in de Doelen

Zanger, tekstschrijver en multi-instrumentalist Tito Paris heeft na 15 jaar een nieuw album genaamd ‘Mim Ê Bô’. Het betreft een warm en uiteenlopend eerbetoon aan muziek van de Lusefone-wereld met veel morna’s en coladeira’s. Maar ook met Cubaanse invloeden, smaakvolle orkestrale arrangementen en afrobeat roept Mim Ê Bô (Portugal juni 2017) de sfeer op van de platen van Ry Cooder met Buena Vista Club. Zondag 14 oktober is Kaapverdië’s meest geliefde zoon’ te gast in Nederland, voor een exclusief concert in de Doelen.

Leerscholen in Kaapverdië en Portugal

Tito Paris (1963) komt uit een muzikale familie uit Mindelo (São Vicente, Kaapverdië). De multi-instrumentalist op piano, cavaquinho, drums en elektrische basgitaar deed in de nachtclubs en café’s in Mindelo veel ervaring op bij gerenommeerde musici als klarinettist Luis Morais en pianist Chico Serra. Op negentienjarige leeftijd kwam Paris naar Lissabon en speelde vier jaar lang basgitaar in Bana’s band Voz de Cabo Verde. Tito ontpopte zich tot een veelgevraagde begeleider in Kaapverdiaanse en Portugese kringen.

Internationale bekendheid

Paris’ instrumentale debuutalbum Fidjo Maguado (1985) toonde zijn meesterschap als gitarist. Paris vormde een eigen band en de albums Dança Mi Criola (1994) en Graça de Tchega (1996) maakten hem internationaal bekend. Net als Bana opende ook Paris zijn eigen restaurant-club Enclave. Zijn tournees brachten hem van Oslo tot New York en van Louisiana tot Parijs. Paris heeft een verfijnde sensuele stijl waarin hij Kaapverdiaanse genres als coladeira en funaná vermengt met salsa, bossa nova, samba, blues en soul.

Tito Paris Live

  • Zondag 14 oktober
  • 20.15 uur, Grote Zaal De Doelen
  • Tito Paris zang/gitaar, Manuel Paris (basgitaar), Moises Ramos (piano), Pericles Paris (drums), Stephan Almeida (cavaquinho), Johannes Krieger (trompet)


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑