Pop & Rock

Published on oktober 9th, 2018 | by Redactie Timpaan Muziek

0

Joe Jackson kondigt nieuw album en jubileumtournee aan

Op 18 januari 2019 brengt de legendarische singer-songwriter Joe Jackson zijn nieuwe album Fool uit. Met Fool, alweer zijn twintigste album en de opvolger van het in 2015 verschenen Fast Forward, ging voor Joe Jackson een langgekoesterde wens in vervulling: een tournee afronden en direct daarna met de band de studio in om een album op te nemen. En aldus geschiedde, op 29 juli deed hij zijn laatste show in het Eqyptian Theater in Boise, Idaho en betrok een dag later met zijn band de Tonic Room Studios in Boise. Inmiddels heeft Joe Jackson een eerste tipje van de sluier van zijn nieuwe album opgelicht met de release van Fabulously Absolute.

De weg naar dit album is bezaaid met de wrakken van nummers en half-songs die geen voldoende hebben gehaald. Er zijn acht overlevenden, waarvan ik denk dat het genoeg is. of het te maken heeft met de heropleving van vinyl, weet ik niet, maar ik zag dit wel als een album, met twee complementaire kanten van elk ongeveer 20 minuten. Ik heb nooit een algemeen thema in gedachten wanneer ik nummers probeer te schrijven voor een album, maar soms wordt er een ontwikkeld. In dit geval is het komedie en tragedie. De manier waarop beide in ons hele leven met elkaar verweven zijn. De liedjes gaan over angst en woede en vervreemding en verlies, maar ook over de dingen die het leven de moeite waard maken om te leven: vriendschap, lachen en muziek, of kunst, zelf. Ik had dit in 1979 niet kunnen doen. Ik had gewoon nog niet genoeg geleefd.

Fool is geproduceerd door Joe Jackson en Pat Dillett (David Byrne, Sufjan Stevens, Glen Hansard) en opgenomen met de band waarmee Jackson sinds de release van Fast Forward optreedt; gitarist Teddy Kumpel, drummer Doug Yowell en bassist Graham Maby waarmee Jackson al decennialang samenspeelt. De Fast Forward Tour ging een geheel eigen leven leiden en behelste uiteindelijk meer dan 103 shows.

Volgend jaar viert Joe Jackson zijn veertigjarig jubileum als artiest en omlijst dat met de Four Decade wereldtournee waarmee hij ook vijf keer Nederland aandoet. Op 17 maart staat Joe Jackson in de Oosterpoort in Groningen, op 7 en 8 april in Paradiso in Amsterdam, op 10 april in het Muziekcentrum in Enschede en tot slot op 11 april in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Over de nieuwe wereldtournee zegt hij: ‘Dus, hier komt een grote tournee. We willen vieren dat dit na 40 jaar gebeurt. Iets anders zou zijn alsof je alleen in een kamer moppert op je eigen verjaardagsfeestje. Op zoek naar een manier om een show te organiseren uit 40 jaar aan materiaal, besloot ik uit vijf albums te putten, die elk een decennium vertegenwoordigen: Look Sharp (1979), Night And Day (1982), Laughter And Lust (1991), Rain (2008) en Fool (2019). We zullen ook een paar nummers van andere albums en een aantal nieuwe covers inleveren. Ik kan niet wachten. Laten we feesten.’


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑