Rotterdams Philharmonisch Orkest reist naar Azië

Vandaag reist het Rotterdams Philharmonisch Orkest met zijn chef-dirigent Lahav Shani en vioolsolist Renaud Capuçon voor zes concerten naar Taiwan en China. Op het programma staan Mahlers Derde symfonie, Sjostakovitsj’ Vijfde Symfonie, Tsjaikovski’s Vioolconcert, Franz Schuberts Negende symfonie en Bach’s Klavecimbelconcert. De tournee is te volgen via www.rpho.nl/tour.

Rotterdam en Kaohsiung, tweede stad van het land en groot geworden door de haven

De concertreis vangt aan in Kaohsiung, Taiwan. Net als Rotterdam is Kaohsiung de tweede stad van het land en groot geworden door de havenindustrie. Het orkest treedt op 8 en 9 juni op in het gloednieuwe National Kaohsiung Center for the Arts (Weiwuying). Dit theatercomplex, ontworpen door de Rotterdamse toparchitect Francine Houben van Mecanoo, mag zich – met een totale oppervlakte van 141.000 m2 en bijna 6.000 zitplaatsen in vier verschillende zalen – het grootste theatercomplex ter wereld onder één dak noemen; een glooiend dak van 156 bij 225 meter, vervaardigd uit plaatstaal en door lokale scheepsbouwers, met hulp van de Nederlandse scheepsbouwer CIG Centraalstaal, in de juiste vorm gebracht en aan elkaar gelast. “Wij kijken er enorm naar uit om te spelen in het openingsseizoen van deze nieuwe muziektempel”, aldus Daniel Rosenquist, tourmanager van het orkest.

Nederland en China, bruggenbouwers

Vanuit Kaohsiung vliegt het orkest op 10 juni naar Hong Kong om van hieruit per bus over de langste zeebrug ter wereld naar de Chinese stad Zhuhai te reizen. Ook deze HKZM-brug (Hong Kong-Zhuhai-Macau) heeft een Nederlands tintje: Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos adviseerde China bij het ontwerp en de bouw van dit waterbouwkundige hoogstandje met een lengte van 55 kilometer en 420 duizend ton staal. Met deze brug (geopend eind 2018) is de reistijd tussen Hong Kong en Zhuhai teruggebracht van enkele uren tot slechts een half uur. Het orkest zal op 11 juni optreden in het Zhuhai Huafa & CPAA Grand Theater, om op 12 juni door te reizen naar Shanghai.

1979-2019, 40 jaar zusterrelatie Rotterdam en Shanghai

Op 23 november 1979 werd door toenmalig Rotterdamse burgemeester André van der Louw de eerste Nederlands-Chinese zusterrelatie ondertekend met Shanghai. Beide steden hebben de ranglijst van grootste havenstad ter wereld aangevoerd en worden door een rivier doorsneden. De samenwerking richt zich op het gebied van bilaterale handel, wetenschap en cultuur. De zusterband werd in 1981 al meteen geconcretiseerd toen ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam, onder leiding van toenmalig directeur Seen van der Plas (tevens oud-lid Raad van Toezicht Rotterdams Philharmonisch Orkest) expertise ging leveren voor het aanleggen van vijf tunnels onder de Huangpu Jiang-rivier om zo het oude stadsdeel Hongqiao met het nieuwe, snelgroeiende Pudong te verbinden.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest hield al rekening met een mogelijke viering van dit 40-jarig jubileum en plande daarom alvast op 13 en 14 juni twee concerten in de Shanghai Symphony Hall. Rotterdam Partners organiseert van 11 tot en met 14 juni een handelsmissie onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb die aansluit bij deze concerten. Deze economische missie richt zich met name op de sectoren Life Sciences & Health, High Tech Systemen & Materialen, Haven, Maritiem & Logistiek en Sustainability & Resilience. Op donderdag 13 juni organiseren het Consulaat Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Shanghai samen met tourpartners Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam Partners, met partner in logistics Hizkia van Kralingen en met concertpartner van 13 juni Loyens en Loeff een ontvangst rondom de viering van de 40 jaar zusterstadrelatie voor ruim 200 vooraanstaande relaties.

Beijing, de keizerlijke stad

Tot slot reist het orkest op 15 juni naar de keizerlijke stad Beijing om diezelfde dag de tournee te beëindigen met een een concert in het National Centre for the Performing Arts (ook bekend als ‘the Giant Egg’) waarna het orkest op 16 juni weer terug reist naar Rotterdam.