Cate Le Bon – Reward

Het vijfde studioalbum van Cate Le Bon heet Reward. De uit Wales afkomstige zangeres maakt al jarenlang eigenzinnige muziek. Het lukt haar ook dit album weer de luisteraar te verrassen.

Als een tikkende klok opent het album met Miami. De repetitieve begeleiding en mysterieus klinkende zanglijnen geven een onheilspellend gevoel. De saxofoons benadrukken de dreiging in deze vol spanning staande track. Daylight matters geeft verlichting, maar heeft ook vervreemdende melodische lijnen in de sax-riffs. pas in het derde nummer is er echt ontspanning, Home to you. Hysterische fladderende zanglijnen geven The light kleur. Magnificent gestures is gejaagder tot het gestreste aan toe.

Cate Le Bon combineert folk met meer mystieke klanken. Als een moderne Kate Bush maakt ze ongrijpbare muziek. De nummers zitten slim in elkaar en zijn moeilijker dan ze op het eerste gehoor klinken. Daardoor krijgt de plaat na meerdere luisterbeurten nog meer lagen. De af en toe wat melodische vondsten klinken op het eerste gehoor vreemd, maar passen goed in de arrangementen en staan in dienst van de teksten. De uitbarsten in de begeleiding geven kracht, maar het ontbreekt daardoor tegelijkertijd aan melodieuze houvast.

Ongrijpbare muziek. De beloning van het draaien van dit album is een unieke luisterervaring en een plaat die je vaker moet horen.

Eindoordeel: 8,5