Nick & Simon – NSG

Nick & Simon brengen met dit album een ode aan hun muzikale helden Simon & Garfunkel. Dat doen ze niet alleen met tien covers van Simon & Garfunkel-songs, maar ook door twaalf eigen liedjes die geïnspireerd zijn op de stijl van Simon & Garfunkel uit te brengen. Het resultaat is het nieuwe album van het Volendamse tweetal: NSG.

Boter & azijn start het album niet alleen met zang die zich kan meten aan Simon & Garfunkel, maar ook het arrangement heeft veel kenmerken van de meerdere melodieuze lagen die Paul Simon als liedjessmid over elkaar heen legt. Eén uit dertien, lijkt bijna op een hertaling van dat ene nummer. Zo klinken de Amerikanen telkens door in de liedjes van Nick & Simon. De stijl van Nick & Simon is meer folk dan we gewend zijn. Ze lijken daardoor een stuk losser te musiceren. In Leuker dan leuk hebben Nick & Simon een lekkere beat als begeleiding. Wachten tot de zomer is meer een akoestische folksong. Een echte oorwurm heeft het opgewekte Te vrij. Nick & Simon klinken op de eerste disk van de dubbele cd geïnspireerd in de vele prima nummers.

De covers zijn minder verrassend. Deze kwamen al voorbij in de documentaire Homeward bound. Het is echter erg leuk om nu de volledige nummers te horen. Enkele van de grootste hits van Simon & Garfunkel worden gespeeld, maar ook enkele onbekendere albumtracks. Zo ontbreken natuurlijk The sound of silence, Bridge over troubled water, Cecilia, Mrs. Robinson, El condor pasa, The 59th bridge street song (feelin’groovy) en The boxer niet. Homeward bound, Scarborough fair en Bleecker street zijn misschien minder bekend, maar krijgen hier een passend eerbeton. De covers zijn met veel respect voor het origineel uitgevoerd. Op deze manier klinken Nick & Simon op hun best, omdat de samenzang en onderlinge harmonieën van beide stemmen op een natuurlijke wijze de juiste kleuring aan de liedjes geeft.

Feelin’ groovy met Nick & Simon. Het beste album tot nu toe van het Volendamse duo. Volgt hierna een eerbetoon aan de voorbeelden van Simon & Garfunkel, The Everly Brothers?

Eindoordeel: 10