Noel Gallagher’s High Flying Birds – Council skies

Een nieuw album van Noel Gallagher’s High Flying Birds volgt op het te vroeg uitgebrachte verzamelalbum, Back the way we came. Voor Gallagher is Coucil Skies een terugkeer naar de ambachtelijke rocksongs waar zijn kracht ligt.

Met I’m not giving up tonight en Pretty boy geeft hij het album een stevige start. Het klinkt alsof Noel Gallagher weer de energie heeft om in zijn eigen stijl muziek te maken. Op Dead to the world klinkt het alsof het onheil ieder moment kan toeslaan. Easy now is een nummer in de stijl van Talk tonight. Zo zijn wel meer liedjes op de Oasis-leest geschoeid. Titelnummer Council skies doet denken aan meerdere tracks van Noel Gallagher’s eerste album met de High Flying Birds (aan A.K.A. what a life of Dream on). Het album klink al snel als een oude vriend die weer eens op bezoek komt.

Op de extra disk staan ook nog tracks die je niet wilt missen. Zo zingt Gallagher John Lennon’s Mind games en daarmee eert hij zijn muzikale held rechtstreeks. Ook Don’t stop… en We’re gonna get there in the end (ook als 7″ single bij de vinyl-editie) zijn prima songs. De instrumentale versies zijn wat overbodig, maar de Robert Smith Remix van Pretty boy geeft het nummer een ander karakter dan de reguliere mix. Afsluitende gedragen akoestische versie van Live forever doet sterk denken aan Noel Gallaghers vorige band. En dan vraag je je onwillekeurig toch af hoe dit album en deze liedjes zouden klinken als Liam Gallagher ze zou inzingen…