Permanente plek voor muzikale schommels WannaSwing bij Muziekgebouw

De interactieve muziekinstallatie WannaSwing krijgt vanaf 26 september 2019 een permanente plek op de kade voor Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. WannaSwing bestaat uit acht schommels waarmee muziekstukken gespeeld kunnen worden. De personen die op de schommels zitten, sturen de composities aan. Componisten als Willem Jeths, Mayke Nas, Joey Roukens en Rob Zuidam schreven allemaal al een werk voor WannaSwing. Initiatiefnemers Muziekgebouw aan ’t IJ en WannaPlayground willen bezoekers van de kade rondom het Muziekgebouw spelenderwijs een bijzonder muzikale luisterervaring bieden.

Feestelijke ingebruikname 26 september aan de oever van het IJ met musici Asko|Schönberg.

Maarten van Boven, algemeen en artistiek directeur van het Muziekgebouw: “Bij de viering van het 10-jarig jubileum van het Muziekgebouw in 2015 stond WannaSwing al even bij ons op de kade. Dit leidde tot vrolijke, onverwachte ontmoetingen. Met als bonus een speelse manier om het publiek meer inzicht te geven in de onderliggende patronen van hedendaags gecomponeerde muziek. We vonden dat zo mooi, dat we de installatie graag een permanente plek wilden geven.”

De bedenkers van WannaSwing zijn theatermaakster Caecilia Thunnissen en scenograaf Jan Boiten. Thunnissen: “Tot nu toe toerde WannaSwing langs festivals als Lowlands, Oerol of Over ’t IJ. Dat er nu een permanente opstelling komt op de kade van het Muziekgebouw, hét internationale podium waar cutting-edge concerten zijn te bezoeken, is fantastisch.” Boiten: “Wij willen volwassenen uitdagen om te blijven spelen, waarbij we en passant klassieke muziek nieuw leven inblazen door het uit de traditionele setting te halen.”

WannaSwing wordt op donderdagavond 26 september om 19.50 uur op feestelijke wijze in gebruik genomen door twee musici van ensemble Asko|Schönberg, klarinettist David Kweksilber en slagwerker Joey Marijs. Aansluitend is er in de Grote Zaal van het Muziekgebouw een concert door Olli Mustonen, Ian Bostridge en Steven Isserlis.

Vanaf 26 september zijn onder andere de volgende composities al schommelend te beluisteren:

David Dramm Wanna Play?
Joey Roukens On Swings
Rob Zuidam Without title
Mayke Nas It don’t mean a thing
Willem Jeths Trepidus
Rick van Veldhuizen Spaces_between words

Nieuwe composities zullen op gezette tijden aan het repertoire worden toegevoegd.

De opstelling van WannaSwing bij het Muziekgebouw is mogelijk dankzij steun van BPD Cultuurfonds en de Stichting BAMB. Meer informatie over WannaSwing: www.wannaplayground.nl