10 Tracks: Queen

Queen is een opmerkelijke band. Ze zijn nog altijd populair, terwijl de gezichtsbepalende zanger, Freddie Mercury, al in 1991 overleed. Vele succesvolle albums en singles heeft de groep op haar naam staan.

10. Thank God it’s Christmas (1984)

Slechts enkele tracks is het gegeven om ieder jaar weer vaak gedraaid te worden met Kerstmis. Thank God it’s Christmas van Queen is er zo één. Deze track is opgenomen tijdens de sessies voor het album The works en als losse single uitgebracht.

9. We will rock you / We are the champions (1977)

We will rock you is in meerdere versies verschenen. Het nummers is de openingstrack van  het album News of the world. Live speelde Queen ook een stevigere “fast-version”. Tijdens concerten werd We will rock you vaak aan het einde van de setlist gebruikt. in 1977 verscheen een live versie op single. In die versie ging het nummer over in de stadion-anthem We are the champions. Een combinatie die daarna altijd is blijven bestaan. In deze video een versie met Adam Lambert. Adam Lambert is na Paul Rodgers de tweede opvolger van Freddie Mercury.

8. I want it all (1989)

Eind jaren 80 had Queen weer nieuw elan. Na het optreden op Live Aid was de groep weer terug aan de top. Met het album The miracle continueerde Queen het succes van The works. I want it all was de eerste single van The miracle.

7. Bicycle race (1978)

Queen zorgde nog al eens voor wat opschudding en controverse. De video die gemaakt werd bij Bicycle race was zo’n moment. In de clip zijn naakte dames op fietsen te zien. Aanvankelijk werd de clip niet uitgezonden en werd aangepast zodat de naaktheid niet zo expliciet meer te zien was.

6. Under preasure (1981)

Dit nummer is opgenomen met David Bowie. Het nummer staat op het album Hot space. Op dit album liet de groep een meer op funk en dancemuziek georiënteerde stijl horen. Die koerswijziging kostte Queen veel fans. Under preasure was als single wel een succes.

5. Somebody to love (1976)

Op 20 april 1992 vervingen veel artiesten Freddie Mercury op het herdenkingsconcert “Freddie Mercury Tribute Concert”. De zanger die zich daar als potentiele opvolger profileerde was George Michael met een fantastische uitvoering van Somebody to love.

4. Anotherone bites the dust (1980)

In 2005 toerde Queen weer voor het eerst na het overlijden van Freddie Mercury. De samenwerking met zanger Paul Rodgers (bekend van Free en bad Company) mondde uit in een wereldtoernee. In 2008 verscheen het album The cosmos rocks van Queen + Paul Rodgers. Een nieuwe zanger nam dus niet de plaats in van Freddie Mercury, maar bleef in naam buiten de groep geplaatst staan. In 2009 stopte de samenwerking tussen Queen en Paul Rodgers.

3. The show must go on (1991)

Het laatste album dat werd uitgebracht terwijl Freddie Mercury nog leefde was Innuendo. Mercury zelf verscheen nog wel in de clips van Headlong, I’m going slightly mad en These are the days of our lives. ondanks de sminck en maskerende effecten zag hij er in die clips zag hij al vermagerd en ziek uit. In de animatie-clip van titeltrack Innuendo was hij niet te zien. De geruchten over zijn slechte gezondheid gingen daardoor al volop rond. De teksten op het album lijken een rechtstreekse verwijzing naar zijn naderende dood. The show must go on kreeg een videoclip samengesteld uit beelden van oude clips.

2. I want to break free (1984)

The works was een cruciaal album voor Queen. Na Flash Gordon en Hot space had de band het gevoel zich opnieuw te moeten bewijzen. Queen keerde terug naar het vertrouwde bombastische rockgeluid.De setlist op Live Aid met dit nieuwe materiaal betekende daarnaast ook een glorieuze terugkeer op het hoogste podium. Queen was terug om daar te blijven.

De singles van The works (met name Radio gaga en I want to break free) werden uitgebracht met videoclips die uitermate geschikt waren voor MTV. Wie herinnert zich niet Freddie Mercury als huisvrouw (met snor!)? De parodie op de bekende soapserie Coronation Street sloeg in als een bom.

1. Bohemian Rapsody (1975)

De meestbesproken track van Queen is en blijft Bohemian rapsody. Jaarlijks het onderwerp van voor- en tegenstanders bij het samenstellen van de Top 2000 en vrijwel onafgebroken op de eerste plaats in diezelfde Top 2000. Het nummer wordt vergezeld door het eerste promotiefilmpje dat een artistieke lading kreeg.

Queen was gevraagd om op te treden in Top of de Pops, maar dat lukte de band niet door de tournee waaraan ze bezig waren. Promotiefilms bij muziek waren wel een bekend fenomeen. Deze promotiefilmpjes lieten vaak een band spelend zien op een bepaalde locatie, ook The Beatles maakten al promotiefilmpjes. Queen voegde daar een artistiek statement aan vast en op die manier zette de band de ontwikkeling van promotiefilmpje naar de meer filmische en artistieke videoclip in.