Barry Hay & JB Meijers – For you baby

Barry Hay en JB Meijers samen op een album, dan zijn de verwachtingen op de redactie hoog. Een album met covers, dan zijn de verwachtingen op de redactie laag. Een combinatie van beide hebben we in de cd speler. Baby for you heet de schijf.

Het vakmanschap van beide musici laten ze op dit album horen. Met If not for you (Bob Dylan) begint het album met een onverwachte song, die degelijk en vakkundig wordt uitgevoerd. Heartbeat city (The Cars) laat ook een op routine drijvende cover horen. Walking in Memphis (Marc Kohn) is ook prettig luisterbaar, maar zoals de meeste nummers op het album vooral gebaseerd op nostalgie.

Bij het derde nummer gaan de registers echt open. The Velvet Underground’s Sweet Jane wordt onder handen genomen. De basgitaar klinkt kaal in het begin en het nummer bouwt langzaam verder uit. Barry Hay klinkt zo mogelijk nog vuiger dan Lou Reed en geeft de tekst zo een enorme onderhuidse lading mee. Benny and the Jets (Elton John) is minder lichtvoetig dan het origineel. Daarentegen is Black star (Elvis Presley) juist wel lichtvoetig. Vooral de orgelklanken in de begeleiding springt eruit. Alsof Barry Hay in een tijdmachine is gestapt en in de jaren 50 van de vorige eeuw een nummer heeft opgenomen.

King’s call (Phil Lynnot) past ook erg goed bij dit gelegenheidsduo. Hay en Meijers slaan nogmaals vernietigend toe met Bruce Springsteens I’m on fire. Waar dit bij Springsteen een lief liefdesliedje lijkt te zijn, is dat bij Barry Hay en JB Meijers niet het geval. Hier staat de geile oude rocker op de stoep die het voorzien heeft op het ‘kleine meisje’. Ondanks dat ze dicht bij het origineel blijven en geen woord aan de tekst veranderen krijgt deze song een gevaarlijke vuige seksuele lading mee.

Zeven covers drijven op vakmanschap en nostalgie, maar met vijf liedjes tillen Barry Hay en JB Meijers het hele album naar een hoger niveau.

Eindoordeel: 7,5