David Bowie – Toy

Een ‘verloren’ album van David Bowie is vandaag uitgekomen. Het was de bedoeling dat Toy in 2001 uitgebracht zou worden, maar problemen met de platenmaatschappij zorgde voor vertraging. Bowie bracht in 2002 Heathen uit en de release van Toy bleef uit beeld. Tot vorig jaar de box Brilliant adventure verscheen, waar Toy onderdeel van uitmaakt en vandaag de release van een zelfstandige uitgave van dit verloren album.

Het album is een verzameling van songs die inmiddels op verschillende manieren bekend zijn. Enkele vroege nummers heeft Bowie bewerkt. Een behoorlijk aantal zijn al als b-kant uitgebracht of stonden op compilatie albums (Liza Jane, You’ve got a habit of leaving, baby loves that way, The London boys, I dig everything, Let Me Sleep Beside You, Conversation piece en In the Heat of the Morning). Shadow man kwam net niet op The Rise and Fall of Ziggi Stadust & the Spiders from Mars terecht.

De vier nieuwe tracks voor dit album kregen ook al elders een debuut. Uncle Floyd en Afraid staan op het album Heathen. Toy (Your Turn to Drive) stond op de verzamelaar Nothing has changed. Dat maakt dat inmiddels Hole in the Ground de enige nog niet uitgebrachte track is.

Toch is Toy de moeite waard. Het door de toenmalige inspelen van de nummers door de live-band geeft een moderner geluid van sterke liedjes. Hierdoor vormen de nummers die uit verschillende tijdsperiodes komen, als geheel een goed beluisterbaar en sterk album.

De vraag blijft wel hangen of de volledige drie cd’s niet allemaal ‘gewoon’ in de box Brilliant adventure hadden gepast en dat een losse enkelaar volstaan had als ‘normale’ release.