Ellen Shae – Caged bird

Ellen Shae groeide op in Zeeland en ontwikkelde zich op autodidactische wijze tot singersongwriter. Na debuutalbum My Window (2014) en Clouds (2017) is er nu Caged bird. Zoals ze zelf zegt komen de negen liedjes op het album vanuit haar ziel, zijn ze enigszins autobiografisch, maar gaan ze ook over de wereld die ze rondom zich heen ziet en over gebeurtenissen die haar raken.

Ellen Shae werkte met voornamelijk Amerikaanse muzikanten zoals Rich DePaolo (bas, gitaren, mandoline, banjo, toetsen), Sera Smolen (cello), Bill King (drums), Doug Robinson (contrabas), Max Buckholtz (viool, viola) en Mark Karlsen (soprano sax). Gait Klein Kromhof werkte als enige Nederlandse muzikant mee aan dit album. In het klankbeeld valt de sopraansax vanaf het eerste nummer op in de uitgebalanceerde begeleiding van deze muzikanten op het album.

Met Caged bird zweeft het album met dromerige zang van start. Poluted air doet soms aan de muziek van Sting (album Soul cages) denken. De heldere stem van Ellen Shae zingt haar verhalen op een aangename bijna op natuurlijke wijze vertellende manier. Timing en geheel zijn mooi in evenwicht. Soms misschien iets te mooi om echt spannend te worden en daar ligt de valkuil van dit album.

Negen smaakvolle liedjes met een aangename warme sfeer.

Eindoordeel: 7,5