Fleetburner – Fleetburner

Fleetburner is een nieuw project geïnstigeerd door de Nederlandse gitarist/songwriter Kevin Storm, Zijn debuutalbum is gerealiseerd met een keur aan musici uit de internationale metalwereld. Fleetburner bestaat uit Ken Simerly (zang), Peter Iwers (bas), Tomas Myklebust (drums), Veli-Matti Kananen (toetsen) en Kevin Storm (gitaar en songwriting).

Het album van Fleetburner klinkt filmisch en sfeervol. Dat zijn wellicht wat vreemde termen in combinatie met de musici uit de metalwereld, maar in muzikaal opzicht werkt het erg goed. Er is een balans in de nummers tussen rustige ruimtelijke delen, uitgewerkte melodieën en metal. De scheurende gitaren, dreunende bassen, beukende drums en vlijmscherpe gitaarsolo’s ontbreken zeker niet, maar worden subtiel in de nummers ingebed. Zo ontstaan in de twee openingsnummers The land en The beach mooi uitgewerkte nummers die neigen naar symfonische (hard)rock.

The breakwater opent wel zoals je een metal-nummer verwacht. Ook Below the waves is een stevig metalnummer. Melodie en compositie blijven echter een hoofdrol vertolken. The passenger opent juist heel rustig en wordt vanuit enkele zachte gitaarklanken opgebouwd tot een powerballad. Ook The deck en The course spelen met dynamiek. Het is onduidelijk waarom de titels van de nummers op twee na beginnen met ’the’, die extra nadruk hebben ze niet nodig. Afsluiter The endless bewandelt het pas andersom. Na de stevige opening wordt het nummer tegen het einde afgebouwd tot een bijna tokkelende gitaar het album afsluit.

Een lekker stevig debuut met afwisselende arrangementen die dieper gaan dan metal over het algemeen gaat.

Eindoordeel: 8,5