Albumtitels en cijfers

Cijfers en muziek gaan hand in hand. In de meeste gevallen volgen die cijfers uit een muziektheoretische benadering. In album titels spelen cijfers soms ook een onverwachte rol. De redactie heeft een aantal albums met cijfers in de titel uitgelicht.

90125 – Yes

90125 betekende voor Yes een stijlbreuk met voorgaande albums. Het opnameproces was opmerkelijk. Een soort geleidelijke reünie van Yes. Op het moment dat Jon Anderson mee ging doen werd besloten dit album onder de naam van Yes uit te brengen. De symfonische rock werd ingewisseld voor moderne jaren tachtig Rock. Het cijfer van de titel van het album verwijst naar het catalogusnummer dat Atco Records voor het album gebruikte.

OU812 / 5150 – Van Halen

OU812 is een album van Van Halen. Het tweede album met de nieuwe zanger Sammy Hagar (opvolger David lee Roth). Als de titel op zijn Engels wordt uitgesproken krijg je fonetisch een korte zin; “Oh, you ate one too” (Oh, je hebt er ook één gegeten).

De werktitel van het album was Bone. Alex Van Halen had een hekel aan die titel. Sammy Hagar besloot dat de titel OU812 moest zijn nadat hij dit aan de zijkant van een bestelwagen op de snelweg had gezien. Hij vond dit erg grappig. Echter gaan er ook andere verhalen rond.De albumtitel zou een verkapte reactie zijn op de titel van het soloalbum Eat ‘em and smile (1986) van voormalig Van Halen zanger David Lee Roth.

Het album voorafgaande aan OU812 bestond ook al uit cijfers, te weten 5150. Het album is vernoemd naar de thuisstudio van Eddie Van Halen, 5150. Die thuisstudio is op zijn beurt vernoemd naar een Californische term voor wetshandhaving voor een geestelijk gestoorde persoon. Het is een rechtstreekse verwijzing naar sectie 5150 van de California Welfare and Institutions Code.

44/876 – Sting & Shaggy / 57th & 9th Sting

Een samenwerking tussen Sting en Shaggy leidde tot het album met de cijfers 44/876. De cijfers zijn afkomstig uit de telefooncodes van de thuislanden van respectievelijk Sting en Shaggy.

Voorafgaande aan 44/875 stond in de titel van Sting’s album ook cijfers. Ook deze cijfers hadden een cheografische achtergrond. De kruising tussen 57th & 9th is een kruising waar Sting tijdens de opnames dagelijks overstak. De twee New Yorkse straten zijn met dit album extra met elkaar verbonden.

3121 – Prince

Prince bracht in 2006 zijn album 3121 uit. De titel refereert aan het huisnummer van het huis war Prince woonde. Door de schrijfwijze is het ook op te vatten als 3/21 en dat is de Amerikaanse notatie van de datum 21 maart, de dag dat het album werd uitgebracht.

7.6.9.6 – Spinvis

Niet altijd hebben cijfers een echte specifieke betekenis. Spinvis verklaart zijn albumtitel 7.6.9.6 niet nader. In een interview met NRC omschreef hij het als een soort muzikale melodie; “hoog-laag-hoger-lager”. in de titelsong komt wel de zin terug ‘Vannacht, de cijfers op de muur’, maar wat de cijfers betekenen blijft voorlopig nog een raadsel.

13 – Blur

13 is het zesde album van Blur. Het cijfer 13 wordt gezien als ongeluksgetal. De hoes van het album toont een detail van een olieverfschilderij van Graham Coxon (gitarist) met als naam ‘Apprentice’. Op de albumhoes is te zien dat door de vormgeving 13 ook gezien kan worden als een B.

Het noemen van de initialen van de band zou dus wel eens de echte titel van het album kunnen zijn. Net zoals VU van Velvet Underground of AM van Arctic Monkeys.

5 – Lenny Kravitz

5 is het vijfde studioalbum van Lenny Kravitz. Het cijfer van de titel is ook precies die verwijzing.

19 / 21  / 25 – Adele

Album 19 nam Adele op toen ze negentien jaar oud was. Adele is geboren op 5 mei 1988. De eerste single van 19 kwam uit op 22 oktober 2007. Die lijn van album vernoeming heeft ze doorgezet op 21 en 25 ook al kloppen de cijfers niet geheel op het moment dat de albums uitkwamen. Adele startte al in 2009 aan 21, het album werd uitgebracht in 2010. 21 werd bovendien op 21 januari uitgebracht.

 

IV / The seventh one / XIV – Toto

Het vierde album van de Amerikaanse band Toto heet IV (romeinse cijfer 4). Toto heeft dit vaker in hun carrière gedaan. Zo heet hun zevende album The seventh one en het veertiende album XIV. De b-kant van Stop loving you, één van de hits van The seventh one, heet ook The seventhe one.

4us – Doe Maar

4us. “For us” (Voor ons), een Engelse titel voor een album van Doe Maar? 4us kan ook uitgesproken worden als Virus. 4us is het vierde album van Doe Maar.

In 2008 verklaarde Ernst Jansz dat de titel van het album het gevolg was van de andere aanpak die de band koos. Doe Maar wilde een album te maken voor de vrienden van de band en voor de band zelf. Doe Maar besloot plaat 4us (“For us”) te nomen. De leden van Doe Maar vonden de woordspeling leuk, want de titel kan in het Nederlands gelezen worden als virus.

LM5 – Little Mix

LM5 is het vijfde album van Little Mix. Little Mix verklaart de albumtitels als een ode aan hun fans. De titel LM5 is gebaseerd op de gangbare praktijk van fans om een ​​aankomend naamloos album op sociale media te promoten met een hashtag met de initialen van de band gevolgd door het albumnummer van de band, LM5 dus.

Wil jij het verhaal achter albumhoezen of titels weten? Mail de redactie.