Jacques Ellis – Whatever you’ve brought

In het afgelopen jaar zijn er veel introspectieve albums in minimale bezetting uitgekomen. De uit Noord-Brabant afkomstige David van den berg (Jacques Ellis) brengt ook een album uit dat op zijn zolderkamer is opgenomen.

Zijn invloed is onmiskenbaar de inmiddels tachtigjarige Bob Dylan. Het getokkel doet denken aan de jonge Dylan, maar de stem van Jacques Ellis is een stuk aangenamer en zoetgevooisd. Bijzonder is dat de trackvolgorde in het schrijfproces chronologisch is gehouden, de oudste liedjes komen het eerst aan bod. Van Swimming tot en met Poetry & Song luisteren de liedjes makkelijk weg. David tokkelt erop los en legt zijn hart in de openhartige teksten.

Jacques Ellis heeft de pech dat er veel albums verschijnen vanuit een vergelijkbaar perspectief. Welke van de vele bomen in het bos kun je je herinneren? In die veelheid van introspectieve kleine singer-sonwriteralbums heeft dit album te weinig opvallende momenten om memorabel te zijn. Dat is jammer, want het album zit goed en degelijk in elkaar en toont het talent van de singer-songwriter.

Eindoordeel: 7,0