Lone – Isolated heroes

Het zesde album van Lone is Isolated heroes. Lone is het samenwerkingsverband van ex-Alquin leden zanger/tekstschrijver Michel van Dijk en gitarist/componist/tekstschrijver Ferdinand Bakker (eerder ook onder de naam LONE Project).

Opener Save me is even wennen. De sound is modern en minder traditioneel. Niet wat je zou verwachten van twee oudgedienden, maar het is een verfrissende en vitale start. Straight from heaven en Wait for me klinken gelijk al vertrouwd. Michel van Dijk klinkt als een doorleefde zanger met eelt op de stembanden, Ferdinand Bakker laat zijn gitaar als vanzelfsprekend de emoties ten gehore brengen. Het vakmanschap en de ervaring van beide mannen tilt dit album naar ene hoog niveau.

Lost myself is een hoogtepunt op het album. Het nummer bouwt op vanuit een stevige opening op de gitaar, resulterend in een dwingende gitaar-rif waar omheen losjes de pianoklanken fladderen. Desolaat en wanhopig klinkt de zangmelodie. Dat geheel vormt een uitstekende song. In de verschillende arrangementen is sowieso veel te horen, zoals de viool en piano die titeltrack Isolated heroes openen of de hoofdrol voor de bas in Stop all the clocks (funeral blues).

Het is jammer dat het album na Small kindness al is afgelopen, want dit smaakt naar meer. Lone weet te doseren en daardoor krijgt de muziek de ruimte om te ademen. Isolated heroes is door dit getoonde vakmanschap een zeer boeiend album.

Op 9 september is ook dit album ook op vinyl verkrijgbaar. Een dag later speelt Lone een van de weinige concerten in het Rietveldtheater (Delft).