Arstidir – Blik

Blik is het achtste studioalbum van de IJslandse band Arstidir. Het album is mede tot stand gekomen door de vele fans die met de crowdfunding van Blik hebben meegedaan. De funders hebben daarbij unieke edities van het album ontvangen.

Blik klinkt opgewekt open en toegankelijk. Er klinken Folk, Americana, elektronische elementen en jaren 80 invloeden in de sound van de IJslanders door. Smaakvol toegevoegde strijkers maken het klankbeeld compleet. In opener The wave zijn de vocale harmonieën en de knippende vingers in de eerste minuten van de song onweerstaanbaar. De keyboards aan het einde van het eerste refrein geven de song een nostalgisch jaren 80 geluid om vervolgens met een door de vocalen en tokkelende gitaar gestart couplet de sound meer naar folk te brengen. Deze veelheid aan invloeden klinken als een organisch geheel logisch en dat is een zeer knappe prestatie. Bringing back the feel is een vrolijk klinkend nummer, waar de veelheid aan geluiden en invloeden een regelrechte oorwurm vormen. Dit nummer verdwijnt niet uit je geheugen.

De afwisseling en verschillende invloeden maken Blik een afwisselend album. De arrangementen zitten goed in elkaar. Alleen bij A new tomorrow zijn de invloeden iets te duidelijk. Het couplet lijkt regelrecht van Marillion’s Kayleigh af te komen en het refrein lijkt op een song van A-ha. Bij het beluisteren van dat nummer is dat een factor waarbij de gedachte te veel naar de invloeden getrokken wordt. Dat is erg jammer.

Home pt. 2 heeft een verstilt intro met ijle pianobegeleiding. De opbouw van deze song maakt het tot een nummer met een grote spanningsboog en vele muzikale lagen. Your shadow bouwt de song vanuit een gedreven gitaar op, waardoor de spanning en gelaagdheid een totaal andere invulling krijgt. Arstidir houdt daarmee het album levendig, afwisselend en de nummers zijn toegankelijk en blijven in je hoofd zitten.