Marillion – With friends at St. David’s

Voor de doorgewinterde Marillion-liefhebber was dit album al te krijgen, maar op 28 mei is deze ook verkrijgbaar in de reguliere platenzaak. Marilion With friends at St. David’s is een live registratie van de tour die volgde na het album With friends from the orchestra. Ook op de toernee werkte Marillion samen met het strijkkwartet ‘In Praise of Folly’, Sam Morris (Franse Hoorn) en Emma Halnan (fluit).

Gaza is het indrukwekkende openingsnummer. in de instrumentale passages is goed te horen hoe de orkestvrienden de arrangementen verrijken en de nummers van Marillion nog meer afwisseling en diepte geven. Het is niet verwonderlijk dat Marillion in deze opzet voornamelijk voor de langere nummers heeft gekozen. Gaza, Seasons’s end, The new kings, The sky above the rain, Ocean Cloud en This strange engine klokken ruim boven de 10 minuten. Zo is er tijd om de instrumentalisten de ruimte te geven om de subtiliteit en kwaliteit te laten horen. Door de voortreffelijke opbouw en afwisseling in de nummers treedt er geen verveling op, maar eerder een verdieping.

Marillion put uit de rijke catalogus die in de periode met zanger Steve Hogarth is opgebouwd. De elf nummers zijn zorgvuldig gekozen. The hollow man is in deze uitvoering een rijk georkestreerd nummer, waarbij de bezongen droefheid en leegheid nog meer nadruk krijgt door de toegevoegde melodieën. De titel Zeparated out is overigens geen schrijffout (het originele nummer heet Seperated out), maar is een verwijzing naar de snippet van Led Zeppelin’s Kashmir in het instrumentale deel.

Marillion laat horen dat de band live nog beter is dan op de studio albums. Een live album, zoals een live album hoort te klinken. Hoe spectaculair zou deze band klinken met een heel orkest?

Eindoordeel: 10