Marynka – Red moon

Het album ‘Red moon‘ van Marynka is opgenomen tijdens de langste maansverduistering van deze eeuw (in de zomer van 2018).

De piano waarop Marynka speelt is niet gestemd op de standaard frequentie van 440 Hz, maar iets lager namelijk op 432 Hz, zo meldt het persbericht. De Ohm-frequentie is ene frequentie die is afgestemd op het aantal omwentelingen van de aarde. Er wordt vaak geschreven dat dit door mensen ervaren wordt als rustgevender en dat deze frequentie prettiger in het gehoor ligt. De muziek op Red moon ligt inderdaad prettig in het gehoor.

De composities ontwikkelen zich organisch. De vrije ontwikkeling komt soms over als een doorlopende improvisatie, maar de thematiek komt telkens subtiel of minder subtiel terug in de composities. Still springt als eerste hoogtepunt. Verstilde muziek die bij vlagen aan componisten zoals Arvo Part en Erik Satie doet denken. Niet allen de verstilling beheerst Marynka ook het meer speelse Dismay waltz is een prima pianostuk. Het lange Sadness is zorgvuldig opgebouwd. Hier is Satie als inspiratiebron terug te horen in de wijze waarop de melodielijn zich ontwikkeld. Spiral to heaven sluit het album af, waarbij het lijkt alsof de lichtsprankeling in de muziek terugkeert.

Deze pianomuziek is niet sensationeel, maar wel mooi en ontspannend om naar te luisteren.

Eindoordeel: 8,0