Matt Berninger – Serpentine prison

Matt Berninger is bekend als zanger van The National. Op dit eerste solo-album klinkt Matt Berninger als zichzelf. Zijn ingetogen en warme praatzang geeft kleur aan de al even ingetogen nummers.

One more second is een track die in je hoofd blijft zitten. De piano en het orgel aan het einde geeft het nummer een lekkere spanning mee, waarbij het voortkabbelen zeer effectief wordt voorkomen. Die rol vervullen beide instrumenten op meerdere plaatsen op het album. De instrumentatie is stemmig en geeft veel ruimte aan de stem van Berninger. Hij kiest ervoor om de muzikale spanning niet te zoeken in bombastische arrangementen, maar houdt de luisteraar vast met zijn stem en sterke melodieën.

Silver springs is een duet met Gail Ann Dorsey (luister eens naar de uitvoering van Under preasure op David Bowie’s A reality tour), waarin laatstgenoemde een andere kant van zichzelf laat horen. Met een glansrol voor de stemmige blazers krijgt deze ballad een uitgebalanceerd arrangement. Ondanks het beperkte stembereik verveeld Matt Berninger niet. Integendeel zijn mijmerende zang geeft de nummers diepte mee, zoals Leonard Cohen dat ook deed.

Een plaat die bij de herfst past. Laat op de avond een glas wijn bij de openhaard en dan dit album opzetten. Een plaat voor vele late uurtjes.

Eindoordeel: 9,0