REVIEW: Superorganism – Superorganism

Een enorme hype vooraf, maakt dat een album met enige scepsis beluisterd wordt. De leuke beats en dromerige zang nemen de scepsis al in het eerste nummer weg. It’s all good en dat kun je van deze plaat ook zeggen.

Everybody want to be famous en Nobody cares hebben ook al zulke aanstekelijke beats. Heerlijke springerige elektronische geluiden, stemvervormingen. De muziek nodigt uit om mee te zingen en te bewegen. SPRORGNSM (spreek uit: superorganism) en Something for your M.I.N.D. zetten met andere beats en riffs de plaat lekker voort.

De combinatie van dromerige zang en aanstekelijke beats doet soms wat aan The xx denken, maar Superorganism klinkt minder bezwerend en veel vrolijker. Ook de sound van de Gorillaz ligt dichtbij het universum dat deze jonge muzikanten scheppen. Het plezier spat hoorbaar van de plaat af. De toeter- en autogeluiden in Relax laten iedere luisteraar minimaal glimlachen. Je kunt de gefrustreerde automobilist en de tanden in het stuur bijna voor je zien.

Het hele album geeft met nuances een zelfde sfeer weer. Dat maakt het lastig om echte hoogtepunten aan te duiden. Met iets meer dan een half uur klokt dit album een snelle tijd, maar dat is voldoende tijd om te overtuigen. De wekker aan het eind van de plaat ‘wekt’ de luisteraar uit de droom die deze plaat toch wel is.

Superorganism is een uitstekende plaat. Prima debuut. Eentje om te onthouden voor in de eindlijstjes.

Eindoordeel: 9,0