Sting – The soul cages (expanded edition)

Dertig jaar geleden bracht Sting zijn derde solo album uit, The soul cages. Het originele album bestaat uit negen nummers, die draaien om het persoonlijk verlies na het overlijden van zijn vader. Nu is het album uit in een ‘expanded edition’. Deze expanded edition is alleen digitaal uitgebracht en niet in een commerciële dure box.

De klaagzang van The Island of soul, de ballad Why should I cry for you?, de rocksong The soul cages, de popsingle All this time en het epische einde met de drieluik When the angels fall / The soul cages / When the angels fall. Alle negen tracks staan erop.

Interessant zijn de dertien extra tracks. Deze zijn al eerder op cd singles verschenen. Het jazz georiënteerde instrumentale I miss you Kate klinkt tijdloos. Come down in time past niet in het idioom van het album. De track laat horen hoe losjes croonend Sting in een jazz- of nachtclub zou zingen. Tempted en Ne me quitte pas zijn twee live tracks. Oo la la hugh is een grappig uitprobeersel waarbij de titel verwijst naar producer Hugh Padgham.

De extra tracks worden aangevuld met edits en remixen van Mad about you (vijf), Why should I cry for you? en The soul cages (één). Sting in het Spaans en Italiaans horen zingen klinkt eigenlijk niet eens vreemd.

Grappig om op deze wijze tracks een digitale (stream)release te geven. Alle tracks waren al eerder verkrijgbaar op verschillende cd- singles.

Eindoordeel: …