Willow Mae – Song of songs

Willow Mae maakt met het dertiennummers tellende album Song of songs haar debuut.  Achter de naam Willow Mae gaat de Nederlandse zangeres Willemijn van Helden schuil. De liedjes op dit album schreef ze samen met haar broer Jan.

In de opener Song of songs vallen de mooie melodische lijnen op. De muziek klinkt stevig en lichtvoetig tegelijkertijd. De drijvende gitaarrifjes in Dancer zijn sterk en geven een flinke boost. Blazers zijn met smaak en gevoel voor goede verhoudingen toegepast. Lily of the valley is meer ingetogen, zonder aan drive te verliezen.

Het is duidelijk te horen dat in huize van Helden onder andere muziek van James Taylor, Sting. Joni Mitchell, Alanis Morisette, Tommy Emmanuel en Noa klonk. De jonge Willemijn heeft die muziek goed verwerkt. Willow Mae maakt krachtige songs vanuit haar eigen idioom, zonder haar roots te letterlijk te citeren.

Met Serenade, Apples from Tirza en You are laat Willow mae horen dat ze meer in huis heeft dan gedreven uptempo nummers. Het is jammer dat dit trio nummers de vaart uit de plaat haalt. Happy lijkt dan het vierde nummer te worden en saaiheid dreigt om de hoek te komen. De orkestrale apotheose van Happy maakt dat het album weer de goede kant op draait.

Chromosomes klinkt weer gedreven. Lions and leopards is een hoogtepunt op het album. De subtiele opbouw van het nummer jaagt het naar grote hoogten. De strijkers in Open zijn een welkome variatie in instrumentatie. De opgewektheid met de blazerssectie geeft Blossoms blooming een heerlijke losse swing. De tokkelende gitaar en een daaroverheen ‘snelzingende’ Willow Mae maken van Mango een lichtvoetige afsluiter.

Een album met prima songs en smaakvol uitgevoerd.

Eindoordeel: 8,5