Broeder Dieleman – De liefde is de eerste wet

Het album ‘De Liefde is de Eerste Wet’ volgt vorig album ‘Komma’ van broeder Dieleman op. Tussen beide albums bracht broeder Dieleman de EP ‘Dit Is De Bedoeling’ uit. De albumtitel ‘De Liefde is de Eerste Wet’ is een tekst die de rondtrekkende kunstenaar Jan de Prentenknipper in de 19e eeuw regelmatig als slogan uitsneed op zijn gekleurde prenten, die nu nog steeds vele kamers sieren in Zeeland.

De Nederlandstalige zang is ontwapenend. De liederen zijn miniatuurtjes, zeven zijn letterlijk miniatuurtjes, omdat ze ver onder de drie minuten blijven. De begeleiding van onder andere Peter Slager en Frans Grapperhausis, is eenvoudig, maar doeltreffend. De samenzang maakt het geheel compleet. Broeder Dieleman begint met een bijna religieuze samenzang, waarbij de voorganger beantwoord wordt door een koor. De tekst is minder gewijd ‘Ik heb het glasvol, liefje. En ik leeg het in één teug.

Poonhaven, Liefde is de eerste wet en Plaatsbepaling zijn de langste drie nummers. De lengte is langer, omdat het verhaal en de tekst daarom vragen. Alle nummers staan volledig in dienst van het verhaal van Broeder Dieleman. 42 is het meest kwetsbare nummer. Als of de jacht is ingezet zo klinkt Jaagpad. Vanaf het gewijde Glasvol, liefje tot aan De liefde is de eerste wet boeien de verhalen.

Alle 13 nummers zijn prachtige verhalen, vakkundig uitgeknipt door broeder Dieleman en ingekleurd door hem en zijn band.

Eindoordeel: 8,0