Hark! en Co – The playfull maziness of art

Het nieuwe album van Hark! en Co is gebaseerd op teksten van Edgar Allan Poe. Harke Jan van der Meulen, Brendan Conroy, Michiel Nijenhuis, Lineke Lever en Josje ter Haar hebben twaalf teksten van de schrijver verrijkt tot twaalf muzikale schilderingen. De teksten van Poe zijn vaker gebruikt voor liedjes. Waar anderen (Lou Reed, Alan Parsons Project, Nightwish) al eerder de teksten van Edgar Allan Poe voorzagen van muziek geeft Hark! en Co een volledig unieke en eigen kijk op deze teksten.

Met gastvocalen van Jelle Paulusma, Vera van der Poel, Hans Croon (Son of Han) en Ricky Koole is het een veelkleurig album geworden. De muziek klinkt schilderachtig, invloeden van The Beatles en NITS zijn hoorbaar. Ondanks de duistere teksten is de kleur van het album fris en open. De balans tussen de gebruikte elektronica en akoestische gitaar en viool is uitgekiend. Met eigenzinnige melodieën en harmonieën schildert Harke Jan in twaalf rake vertellingen een intrigerend en interessant album.

Openers The valley of unrest, Eulalie en A dream within a dream geven het idioom waarin de muziek zich beweegt uitstekend weer. Het intro van To the river is het meest spookachtige moment op het album. Eldorado heeft een ritmische puzzel met de gekozen tempi en patronen, waarbij ook de gitaar gebruikt wordt als onderdeel van de ritmesectie. De repeterende orgelklanken doen denken aan de hypnotiserende muziek van Philip Glass. Het geheel klinkt verrassenderwijze als een bijna dansbaar nummer. De piano geeft The lake een totaal andere sfeer, zonder dat er sprake is van een stijlbreuk. Tot aan slotstuk Silence blijven de songs boeien.

Het is Hark! en Co gelukt om de teksten te vatten in toegankelijke en bondige songs. Een prestatie van formaat.