Huize Lucas – De geest van de tijd

Het tweede popalbum van Huize Lucas heet toepasselijk De geest van de tijd. Geschreven vanaf 2022 in een AirBnB in Berlijn en uitgewerkt in thuisstad Rotterdam. Juist deze twee steden krijgen een eerbetoon in de vorm van een nummer met de stadstitel (Berlijn en Rotterdam).

De 25e jarige Rotterdammer werkte dit album niet alleen verder uit, maar met producer Sjoerd Huissoon en ongeveer dertig gastmuzikanten. Het resultaat is een buitengewoon verrassend album. De sound is strak, gedreven, opstuwend en soulvol. De opener heeft een retro jaren tachtig sound. De harmonieuze samenzang en het spelen met elektronische klanken geeft het een hedendaagse tint. De thema’s van de nummers komen uit de actualiteit. Sociale media, polarisatie, sensatiezucht, alternatieve vormen van liefde.

Door de vele muzikanten is de sfeer in ieder nummer passend op de teksten en het onderwerp. Dat maakt het album afwisselend met de zangstem als houvast. Kringloop aan zee is met een eenvoudig piano intro, waarbij de zang aan Bon Iver doet denken. De openingsachtergrondzang van Elke morgen doet aan de koortjes van Doe maar denken. De verleidelijke bass en trompet geven een tropisch tintje waarbij het herinneringen oproept aan Wham’s Club Tropicana en George Michael’s I want your sex. Zeker met het laatste nummer komt de thematiek van experimenteren en genieten van sex overeen.

Huize Lucas maakt met De geest van de tijd een aantrekkelijk hedendaags actueel album.