Julian Taylor – The ridge

Op 17 juli komt het nieuwe album van Julian Taylor uit, The Ridge. in tegenstelling tot andere releases is deze juist vervroegd vanwege de pandemie. Julian Taylor wil troost brengen met zijn muziek.

Al vanaf het titel- en openingsnummer The ridge klinkt de muziek filmisch met een sterk country gevoel. Julian Taylor vertelt aangrijpende verhalen en weet deze verhalen zeer overtuigend te brengen. Human race klinkt beschouwend en is meeslepend. De arrangementen zijn smaakvol en zorgvuldig en versterken de ingetogen zang van Taylor.  De melodieën klinken melancholisch en in de tekst weerklinkt het verlangen naar de tijd dat Julian idyllische zomers doorbracht op de boerderij van zijn grootouders.

De afwisseling op dit album is in balans. Geen onverwachte sprongen of verrassingen, maar een goede mix van ballads (Over the moon) en meer uptempo nummers (Ballad of the young troubadour). Laatstgenoemde nummer nodigt in het refrein enorm uit tot meezingen of neurieten. Be with you is een zeer gevoelig nummer en laat de kwetsbare kant horen van de singer-songwriter. Spreekzang in Ola, let’s dance afgewisseld met een uitbundiger meezingrefrein sluit het album af.

De Americana van Julian Taylor klinkt oorspronkelijk en het enige echte minpuntje van het album is dat de acht liedjes snel zijn afgelopen. Gelukkig leent dit album zich dan weer wel om vaker op te zetten. Deze muziek trekt je het album in en raakt de luisteraar recht in het hart. Julians Taylor’s missie is geslaagd.

Eindoordeel: 9.0