Maan – Onverstaanbaar

Onverstaanbaar is het eerste Nederlandstalige album van Maan. Het eerste album AM/PM werd nog in het Engels gezongen. De zangeres introduceert het album met de woorden: “M’n allereerste album waarop ik graag dingen wilde beschrijven die gaan over wat ik voel en wat ik meemaak. Dat maakt dit album een soort dagboek waarin ik mijn leven en gedachtes met jullie mag delen.

De teksten zijn open en geven een inkijk in de persoonlijke gedachtewereld van Maan. Het valt op dat zij zich vooral afzet tegen de verwachting van het ‘perfecte’ en ‘onechte’ van social media. Onverstaanbaar gaat over de manier waarop mensen zich uiten op Social Media. Ze huilt maar ze lacht kennen we van de opmerkelijke video waarin Maan zich langzaam afschminkt en zich laat zen zoals ze is. In 7 maanden is de hoofdrol weggelegd voor de trompet die gevoelig soleert.

Maan gaat de strijd aan, Jij en ik tegen de wereld. Sommige nummers hebben een lekkere beat, zoals opener Onverstaanbaar, Als ik ga en Zo kan het dus ook. Sterk en emotioneel is Nu nog even niet waarop Maan akoestischer begeleid wordt. Het album is afwisselend in stemmingen. Alle stemmingen en gevoelens komen voorbij van verdriet en verliefdheid tot twijfel, teleurstelling en onbegrip.

Maan is goed verstaanbaar en klinkt onweerstaanbaar. Onverstaanbaar is een uitstekend album, waarmee Maan een nieuwe stap vooruit zet.

Eindoordeel: 8,0