Spinvis – 7.6.9.6.

Wie verwacht dat het nieuwe album van Spinvis vol staat met nummers zoals De dag dat Richard Krajicek Winbledon won komt bedrogen uit. Dat onlangs uitgebrachte nummer staat niet eens op dit nieuwe album van Spinvis en zou er ook niet op passen. 7.6.9.6. is een ingetogen, dromerig en intiem album met veertien prachtige liedjes.

Ongeacht welke liedjes Spinvis op plaat zet, zijn liedjes zijn altijd herkenbaar als van hem. Tekst en muziek gaan zoals gebruikelijk op zijn albums volledig in elkaar op. Vanaf opener Ze slaapt is Spinvis direct in grote vorm. ‘Dit is niet echt. De horizon zit los en de hemel is weg. De zon is van karton en ze lachen zo nep’, zingt hij in Stuntman. De muziek die uit losse op zichzelf staande elementen lijkt te bestaan, komt telkens op uitgekiende wijze samen. De onrustige drumcomputer en de rustige pianopartij in Paon lijken beide een ander lied te begeleiden, maar passen in het Spinvis idioom wel naadloos bij elkaar.

Het titelnummer 7.6.9.6. is een dromerige ballad waarbij Spinvis akoestisch met piano en gitaar begeleid wordt. Dit nummer bouwt langzaam uit tot een groter en wijdser klankbeeld als ook drums en strijkers invallen. In Scherven componeert Spinvis met elektronische geluiden relevante details in het nummer. Erik de jong zet de elektronische hulpmiddelen niet in om het effectbejag, maar gebruikt de techniek gedoseerd en op het juiste moment.

Waarom het uitstekende Parel ontbreekt op de Spotify uitvoering van het album is onduidelijk, maar een extra reden om de mooie uitvoering met boek aan te schaffen. De subtiele en voorzichtige melodieën van Nogensinde zijn fragiel en kwetsbaar. Gedurende de compositie lijken de zinnen steeds vollediger te worden. Deze opvallende instrumentale compositie sluit het album af met klanken van hoopvolle weemoed, hoop en berusting.

Ieder nummer op dit album toont de hoge kwaliteit van het vakmanschap, de vindingrijke woordkunst en muzikale creativiteit van Spinvis. Soms breekt er een hart, soms blaft er een hond, Spinvis maakt altijd onvoorstelbare mooie liedjes.

Eindoordeel: 10