Wille & the Bandits – Paths

Paths is alweer het vijfde album van Wille & the Bandits. Deep Purle’s Ian Paice noemde de band ooit het “de beste supportband met wie ze ooit gespeeld hebben”. Dat de heren live hun sporen hebben maken ze met dit album duidelijk.

Het is te horen dat Wille & the Bandits gebruik maken van bijzondere instrumenten en vintage apparatuur. De klant heeft daardoor een diepe warmte. naast de scherpe catchy gitaarrifjes is een scala aan percussie te horen. Vooral in Watch you grow komen de exotische instrumenten goed tot hun recht. De rauwe live energie stroomt vanaf het eerste nummer de woonkamer binnen. De rauwe stem van zanger Wille Edwards maakt dat het nergens gelikt klinkt. Zijn gitaarspel heeft dezelfde ruige onstuimigheid.

Hedendaagse teksten worden niet geschuwd. Opener One way is een aanklacht tegen het huidige politieke klimaat. Find my way gaat over het vinden van je weg in een wereld waarin geld regeert. De gedreven toon houden de bandieten het hele album vol. De drums, bas en gitaar stuwen de muziek lekker op en geven urgentie mee. De afwisseling in gitaarbegeleiding tussen gedreven riffs en melodieuze melodieën maakt het geen moment saai om naar te luisteren. Met Four million days weten Wille & the Bandits een powerrockballad naar hun hand te zetten.

In Chakra wordt de herinnering aan de rockmuziek uit het vorige millennium levend gehouden. Foreigner, The Police, T-Rex, Deep Purple, The Who en Led Zeppelin lijken in deze song bij elkaar te zijn gemengd. Keep it on the down-low doet daarentegen meer denken aan de combinatie tussen Beasty Boys, Run DMC en Aerosmith. Find my way stookt het vuurtje tegen het einde van het album nog eens extra op.

Wille & the Bandits is de status van ‘beste support act’ ontgroeit en verdient zelf een goede support act. De band bewijst dat zij ruim voldoende inhoud hebben om als hoofd act de wereld rond te reizen.

Bij deze gedreven rockers is stilzitten is geen optie. Let’s rock it. Voordat het album op 1 februari in de winkels ligt spelen Wille & the Bandits op 18 januari in De Boerderij (Zoetermeer) en 19 januari in Paradox (Tilburg).

Eindoordeel: 8,5